marți, 6 octombrie 2015

ACDC - partea I

Familia scotiana Young, cu trei baieti si o fata: George, Molcolm, Angus, Margret- se stabileste in Australia, la Sidney, in 1963. Cel mare, George, deprinde tainele chitarei si fondeaza formatia The Easybeats, cu hitul mondial "Friday on my mind".
The Easybeats - Friday On My Mind
Impresionat de succesul fratelui, Malcolm Young alcatuieste o formatie rock numita Velvet Underground, apoi in noiembrie 1973, o alta, cu Colin Burgess - baterie, Larry van Kriedt- bas, Dave Evans - voce.
Mezinul Angus dovedeste talent chitaristic deosebit si este cooptat, la chitara solo (Malcolm ramane la chitara ritmica), titulatura noului grup devenind AC/DC (Alternating Current/Direct Current), dupa inscriptia de pe transformatorul masinii de cusut electrice a surorii Margret. Fratilor le-a placut felul in care aceste litere sugereaza energia muzicii si a spectacolelor. Margret are ideea ca pustiul Angus - elev inca_ sa poarte uniforma scolara pe scena, tinuta care intre timp a devenit "emblema" sa.
Primul concert ACDC este sustinut cu ocazia Anului Nou in clubul The Chequers din Sidney. Primul single - Can I Sit Next To You Girl/ Rockin' In The Parlour apare in februarie 1974 - producator fiind George Young si Harry Vanda, acestia doi vor produce toate inregistrarile pana in 1979.
AC/DC - Can I Sit Next To You Girl
AC/DC - Rockin' In The Parlour

Dave Evans nu face fata si e inlocuit de Ronald Belford "Bon" Scott, soferul scotian al trupei, care mai cantase cu diverse formatii. La 17 februarie 1975 este lansat doar in Australia primul album "High Voltage". Trupa se muta la Melbourne, apar in componenta Mike Evans la bas, Phil Rudd la baterie.

AC/DC - High Voltage
Sustin concerte numeroase, dar si lansarea zonala a urmatorului album "TNT".
AC/DC - T.N.T
In 1976 AC/DC semneaza un contract international cu Atlantic Records, dupa care efectueaza primul turneu european, in luna mai apare discul High Voltage (versiune internationala continand cantece de pe primele 2 albume) si in acelasi an e lansat albumul "Dirty Deeds Done Dirt Cheep.
AC/DC - Dirty Deeds Done Dirt Cheap

In martie 1977 este lansat in Australia albumul "Let There Be  Rock". Dupa un conflict cu Angus, basistul Evans pleaca fiind inlocuit cu Cliff Williams. Versiunea internationala Let There Be Rock este lansata cu turnee de promovare in SUA si Europa.
AC/DC Let there be rock (1977, Unedited video version)

Albumul "Powerage" se lanseaza in aprilie 1978, printr-un concert la Glasgow care este inregistrat pe discul live "If You Want Blood You've Got It". Pentru promotia albumului se efectueaza un turneu britanic cu 26 de concerte si unul american cu 100 de concerte, alaturi de Alice Cooper, Aerosmith, Rainbow, Scorpions, UFO, Journey, si Savoy Braun. Este momentul afirmarii: in cateva luni se vand peste 250 000 de albume, numai in SUA.

AC/DC If You Want Blood

Sursa - Florin Silviu Ursulescu, revista Rebus

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu