marți, 11 octombrie 2011

Crosby, Stills, Nash and Young - OHIO - povestea realizarii cantecului

Impuscaturile de la Kent State, cunoscute si ca masacrul de la 4 mai, frecvent ca masacrul de la Kent State, a avut loc la Universitatea de Stat Kent, din orasul Kent, Ohio, Statele Unite ale Americii si a implicat impuscarea studentilor neinarmati de catre soldatii Garzii Nationale din Ohio, pe 4 mai 1970. Soldatii au tras 67 de serii de focuri nin 13 secunde, omorand 4 studenti si ranind alti 9, dintre care unul a ramas paralizat pe viata. Cativa dintre studentii impuscati protestau impotriva invadarii Cambodgiei de catre SUA, actiune anuntata de presedintele Nixon la radio, pe 30 aprilie. Alti student impuscati au mers pe langa protestatari observand mitingul de la distanta.
In urma incidentului a avut loc un semnificativ raspuns la nivel national: sute de universitati, colegii si licee din SUA s-au inchis datorita grevei elevilor si studentilor, peste 4 milioane de-a lungul tarii. Acest eveniment a afectat opinia publica referitor la rolul SUA in razboiul din Vietnam.
Photobucket
Acest eveniment a marcat si lumea muzicala. In revista Life Magazine au aparut fotografii de la mascru si celebra fotografie cu fata in genunchi langa colegul mort. Imediat ce a vazut fotografia Neil Young a scris versurile cantecului “Ohio”. Seara au intrat in studioul Record Plant din Los Angeles, au repetat rapid si cu sectiunea ritmica inregistrata, au mai facut cateva intrari live si centecul a fost inregistrat. In aceeasi sesiune de inregistrare au tras si fata a doua a single-ului, o oda a lui Stephen Stills pentru cei morti in razboiul din Vietnam “ Find the Cost of Freedom” ( Gaseste costul libertatii).
Inregistrarea a fost finisata cu cei patru de fata, lansaarea a fost grabita de casa Atlantic si astfel discul a putut fi auzit la radio cu o intarziere de doar o saptamana. (Si aceasta in ciuda faptului ca grupul avea déjà un success cu “Teach your children” in topul albumelor de la acea vreme.) . In notele sale Young scrie ca David Crosby a plans cand au terminat partea in direct de la inregistrari. Intr-adevar Crosby poate fi auzit suspinand “Four, why? Why did they die?" si "How many more?" cu vocea din ce in ce mai inceata.