vineri, 9 august 2013

Castelul Chinon


Oraselul Chinon de pe Valea Viennei, afluent al Loirei are 9117 locuitori.
Photobucket
Chinon este construit pe un platou stancos care avansează spre Viena,  marea cetate (400 m de 70 m) datand dintr-o epoca esentiala a domniei lui  Henry II Plantagenet (secolul al doisprezecelea). Acesta a constat din trei clădiri separate de şanţuri adânci. Abandonat de către Curte după secolul al cincisprezecelea, dobândit în secolul al şaptesprezecelea de Cardinalul Richelieu, castelul a fost treptat dezafectat până cand neobositul Prosper Mérimée a iniţiat o acţiune de salvgardare.
Photobucket
Turnul cu orologiu
Construit în secolul al XIV-lea. După trecerea pod mobil înlocuit cu un pod de piatră în secolul al XIX-lea, vom vedea şanţurile de-a lungul carora aluneca grapa ce protejeaza intrarea principală la castel. In interior, trei etaje de camere au un mic muzeu dedicat Ioanei d'Arc. Acoperişul susţinut de creneluri conţine un clopot turnat în 1349 şi numit Maria Javelle.
Photobucket
Turnul comorii
Construit în secolul al doisprezecelea, din el a supravietuit doar etajul inferior boltit de leagane semicirculare.
Photobucket
Sala cea mare
Construita de Charles VII, pinionul lui sprijină în continuare coşul de fum, care, la etaj, încălzea camera, la care se ajungea printr-o scara de piatra din afara, a carei urma o vedem încă. Acolo a fost recunoscuta Ioana d'Arc, ascunsa printre curteni, de catre Delfin al Franţei, Charles VII, şi i-a inspirat curajul de a recupera regatul său.
Photobucket
Santurile
Săpate în secolul al treisprezecelea pentru a separa castelul de Fortul Mijlociu de Coudray, au fost întotdeauna uscate. Sub perdeaua de nord este un subteran care s-a prabusit partial,  folosit de Charles VII pentru a se intalni cu Agnes Sorel, a cărei locuinta se afla în afara castelului. Sanţul este traversat de un pod de piatră care a înlocuit pod mobil mai timpuriu.
Photobucket
Locuintele regale
Locuintele regale au fost construite intre sec. al XII-lea si al XV-lea. Au fost construite in forma de U, ramanand din ele doar partea de sud, care da spre oras.
Photobucket

Photobucket
Patru camera de la parter corespund cu patru camera de la etaj, mobilate cu trei seminee in stil gotic.
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket
Turnul Boissy
Turnul Boissy este situat în colţul de sud-est al Fort du Coudray şi are vedere spre oraş. Iniţial a fost numit Turnul Clopotniţei. Acesta are 30 de metri inaltime si are forma unui dreptunghi de 15/10 m. Grosimea medie a peretilor e mai mare de 3 metri. Comunica cu donjonul la etajele superioare. Sala de la nivelul superior e una din cele mai frumoase din castel, cu inaltimea sa de 6,5 metri.

Photobucket
Turnul morii
Ridicat  în secolul al XII-lea, acesta este de douăzeci de metri înălţime şi opt metri în diametru. Domina valea de la o inaltime de 50 de metri. Are 3 etaje si e bine protejat prin mai multe linii de aparare, care adaugate pozitiei sale l-au facut aproape de neinvins..


Photobucket
Donjonul Coudray
Donjonul a fost construit în secolul al  XIII-lea sub domnia lui  Philip Augustus. Acesta este de 25 de metri inaltime  şi 12 diametru. Are trei etaje, primele două fiind boltite. Sunt conectate printr-o scară. Intr-unul din aceste etaje ale acestui turn masiv a locuit Jeanne D’Arc.


Photobucket

Photobucket

Photobucket
Aici au fost închişi de către regele Franţei Filip al IV cel Frumos responsabilii OrdinuluiTemplierilor (mai ales Marele Maestru Jacques de Molay) înainte de procesul care urma să-i condamne la moarte.  Graffiti  de pe  pereţii etajului din mijloc le suntan atribuiti.

Vechiul Chinon
Odata inconjurat de ziduri care i-au adus numele de “oras puternic”, Chinon isi poarta acoperisurile si stradutele intortocheate intre cheiurile Viennei si panta abrupta a castelului. Oraselul a conservat multe case medievale cu fatade jumatate lemn si jumatate piatra.


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket