joi, 8 octombrie 2015

Castelul Loches (valea Indrei)

Originea numelui e tenebroasa, ca si padurea sa…Lucas Castrum ( Loches sec. al VIII-lea) provine din latinescul lucus, padure.  Localitatea are 6914 locuitori.
Photobucket
Orasul medieval

Photobucket
Loches e putin imaginea Chinonului: o data ce esti in centru, inutil sa mai cauti vreo cladire moderna. Aproape totul aici a ramas fixat in sec. al XV-lea si in timpul renasterii, cu exceptia comertului si a numeroaselor tarabe care anima partea de jos a orasului in zilele de targ. Incinta orasului medieval ( sec. al XII-lea) masoara mai mult de un kilometru si nu e strapunsa decat de doua porti.
Photobucket
Castelul, locuinta regala
Construit pe varful pintenului stancos care se inalta peste valea Indrei, castelul regal domina partea de nord a pintenului, in timp ce donjonul consolideaza cealalta extremitate mai ceva ca decat ar putea un obstacol natural sa apere de invazii. A fost una din resedintele favorite a celor din neamul Valois in timpul Razboiului de 100 de ani. Carol al VI-lea ridica un corp de locuinte in partea de sud, inspirat de arhitectura militara, la sfarsitul sec. al XIV-lea. Succesorii sai prelungesc constructia, un secol mai tarziu, spre nord, cu o a doua cladire, astfel incat pe fatada apar primele elemente de décor ale Renasterii. Castelul domina la vest o curte si un parculet, iar la est o terasa, al carei parapet sta deasupra malului Indrei si a caselor grupate acolo. Locuinta regala, dupa jafurile revolutionare a fost restaurata. Aici s-a instalat Subprefectura din Loches, din 1801 pana in 1926. De abia din 1948 castelul e deschis publicului.
Photobucket
Sala Carol al VII-lea
Aceasta parte a locuintei a fost initial anticamera regelui Carol al VII-lea. Aici tinea consiliul si isi primea gazdele.
Photobucket
Sala Ioana D’Arc
Photobucket
Photobucket
Sala Ana de Bretania
Photobucket
Cea care avea sa devina regina a Frantei (1477-1517) venea des aici la locuinta regala, preferand-o agitatiei de la Curte. Adepta  a artelor, ea protejeaza poetii si artistii din Touraine, contribuind chiar la renumele lor.
Photobucket
Oratoriul Ana de Bretania
A fost terminata constructia lui catre 1500. Este o capodopera a stilului gotic viu colorat.
Photobucket
Donjonul
Remarcabil prin dimensiuni (37m inaltime, 25m lungime si 13m latime) si prin excelenta sa stare de conservare, donjonul roman a fost ridicat de Foulques Nerra, conte de Anjou, intre 1010 si 1035.
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Este cel mai mare sic el mai frumos donjon din sec. al XI-lea, conservat in Europa. El avea o pivnita si 3 etaje locuibile, incalzite cu focul facut in seminee. Peretii sai de 2,60/3,40m sunt imperecheati cu grija din blocuri de tuf vulcanic local, intariti cu contraforturi semicilindrice.
Biserica Saint Ours
Photobucket
Fondata la sfarsitul sec. al X-lea de contele de Anjou Geoffroy Grisegonelle, pentru a gazdui o pretioasa relicva, Centura Fecioarei, acest colegiu, dedicate primitive catre Notre Dame si deservit de un capitol de 12 canoane, a devenit dupa Revolutie, Biserica Parohiala Saint Ours.  In starea sa actual edificiul dateaza din sec. al XII-lea si este opera preotului Thomas Pactius.
Photobucket
Photobucket