joi, 20 septembrie 2012

Povestea incredibilă a lui Dumitru "Dino" Muradian

Aşa ceva nu ai văzut în viaţa ta! Un român, care desenează cu ajutorul căldurii pe lemn, ia mii de dolari pe o lucrare şi e zeu în SUA! Intră să vezi fabuloasele opere în care apar Gigi Becali, Mihaela Rădulescu sau mogulul Vântu!
MAESTRU. Ajuns la 59 de ani, Dino Muradian are o reputaţie excelentă peste Ocean.
SECRET. Preţul desenului "Magnatul", în care apare chipul lui Sorin Ovidiu Vântu, nu a fost dezvăluit de Muradian pe site-ul de promovare al lucrărilor sale.
CĂUTAT. Dumitru Muradian a vândut lucrarea cu Gigi Becali şi mama lui, cu titlul "Îmi iubesc mama", la scurt timp după ce a realizat-o.
PREŢIOASĂ. Opera "Rugă pentru părinţi", în care apare patronul Stelei, nu a fost scoasă la vânzare de artistul român

Americanii îl consideră unul dintre cei mai talentaţi artişti ai ultimelor decenii, deşi în România nu s-au auzit prea multe despre el. Este vorba de Dumitru "Dino" Muradian, maestru pirograf. Născut în 1953, acesta are o poveste demnă de o ecranizare la Hollywood. Trăind în regimul Ceauşescu, Muradian şi-a descoperit pasiunea de a desena pe lemn cu ajutorul căldurii în 1965. Pentru el, acest lucru era doar un hobby. Meseria lui de bază era cu totul alta. În 1977, a devenit pilot comercial. Cu toate acestea, visurile lui erau mult mai măreţe şi nu se puteau realiza într-o Românie comunistă.
SPECTACULOASĂ. Imaginea Mihaelei Rădulescu, într-o altă lucrare intitulată "Îmi iubesc mama", este de-a dreptul fabuloasă.
DIFERENŢĂ. "Fotbalist fericit", portretul lui Mirel Rădoi, este cotat la 1.200 de dolari, spre deosebire de "Prietenii dimineţii", în care sunt redaţi Răzvan, Dani şi Daniela Crudu, care are o valoare de "numai" 500 de dolari.
Astfel, Dumitru Muradian a fugit din ţară în august 1983 şi a ajuns în Austria, unde vreme de cinci luni a stat într-o tabără de refugiaţi. Apoi, marea lui dorinţă i-a fost îndeplinită: a trecut Oceanul şi a păşit pe Tărâmul Făgăduinţei, SUA. A fost momentul în care şi-a dat seama că pentru a fi cu adevărat unic în domeniul pirografiei are nevoie de un instrument special. El a modificat un pistol de lipit de 40 W şi a creat obiectul cu care astăzi izbuteşte creaţii care uimesc. Viaţa nu a fost însă atât de simplă pe cât credea la plecare. Abia în 1990 a reuşit să vândă primele două lucrări, la o galerie de artă din insula Kauai (Hawaii), acolo unde locuia în acea perioadă.
REALIZĂRI. Pe lângă numeroase alte creaţii, românul s-a consacrat prin câteva nuduri de excepţie şi prin conturarea pe lemn a personalităţii unor nume grele precum Marilyn Monroe sau Tom Cruise.
INTERES. Muradian a ales în lucrările sale şi personaje mondene, precum Codin Maticiuc


Apoi, el a început să devină din ce în ce mai cunoscut, iar acum fiecare desen de-al lui se vinde pe sume importante, plecând de la câteva sute de dolari şi ajungând la peste 10.000 de dolari. Printre personajele pe care le-a imortalizat pe lemn se numără Gigi Becali cu mama lui, sub titlul "Îmi iubesc mama", şi cu părinţii lui, sub titlul "Rugă pentru părinţi", Sorin Ovidiu Vântu, în lucrarea "Magnatul", Mirel Rădoi, în opera "Fotbalist fericit", sau trio-ul Răzvan Simion, Daniela Crudu şi Dani Oţil, în desenul "Prietenii dimineţii". Şi alte persoane din peisajul monden românesc, precum Mihaela Rădulescu şi Codin Maticiuc, au un loc aparte în portofoliul lui Muradian, care impresionează prin naturaleţea, profunzimea şi realismul operelor sale.