Blog Archive

miercuri, 7 noiembrie 2012

Mariana Mihut

Mariana Mihuţ (n. 7 noiembrie 1942) este o actriţă româncă de teatru şi film. Absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti, promoţia 1964. De o imensa "valoare", un adevarat "diamant" al teatrului si filmului romanesc. S-a nascut in Bucuresti pe 7 noiembrie 1942, si daca varsta si-a pus un pic amprenta pe silueta si chipul sau, talentul ei nu poate fi doborat.

Cînd era în şcoală, acasă, familia sa cumpărase un televizor şi făcea tot felul de comentarii la adresa unor mari nume care interpretau personaje celebre. A avut intotdeauna aceasta speranta ascunsa (de a deveni actrita), de cand juca in spectacole la scoala - erau spectacole modeste, recitari de poezii, cantece, dansuri.
Dar ele erau facute de o profesoara minunata - de educatie fizica. La  11 ani, a dansat si pe poante, intr-un spectacol de balet. A jucat chiar si la Teatrul de Stat din Pitesti, apoi la Curtea de Arges. Baiatul profesoarei, cu care s-a imprietenit, canta la pian; mergeau intr-un camion, stateau pe niste banci improvizate - si se  bucurau, la ora aceea, in 1950, de toate "progresele tehnicii"... Asta i-a dat un mare curaj, chit ca era doar un spectacol scolar.
Era un om ingrozitor de timid  (dupa cum afirma in diverse interviuri) si faptul ca a iesit pe scena au incurajat-o sa se gandescasca ca ar putea fi actrita. dar pentru ca făcuse realul parintii nu i-au îngăduit să dea decat o singură dată admiterea în speranţa că o să-i treacă povestea cu actoria.
Numai că a intrat la clasa profesorilor Pop Marţian şi Octavian Cotescu. A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "Ion Luca Caragiale" din Bucuresti, fiind in promotia 1964 alaturi de Ion Caramitru, Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Rodica Mandache, Virgil Ogasanu... si este "de o viata" actrita a teatrului Lucia Sturza Bulandra din Bucuresti si in tinerete, era considerata una dintre frumusetile Bucurestiului.
În 1964, a dat concurs ca să ocupe un post de actriţă în Bucureşti, la Teatrul Giuleşti – actualmente Odeon. Din fericire, a reuşit. Pe vremea aceea se rămânea mult mai greu în Bucureşti. Acesta a fost primul miracol. N-a stat în provincie. A început din prima să joace cu parteneri extraordinari, să lucreze cu regizori mari şi aşa a continuat.
Acelaşi ritm a fost şi din 1972, când s-a mutat la Teatrul Bulandra, unde am fost invitată să joace în spectacolul "Revizorul" al lui Lucian Pintilie, spectacol prezentat doar de trei ori şi interzis. "La Bulandra mi-am dorit foarte mult să ajung, pentru că aici erau Lucian Pintilie, Liviu Ciulei. Mulţi şi-ar fi dorit să lucreze cu ei", spune Mariana Mihut. De atunci − de 37 de ani − este la Teatrul Bulandra, caruia i-a rămas fidelă.
Inca din 1963 din ultimul an de facultate debuteaza in teatru cu rolul Audrey, Rosalinda - din "Cum vă place" de William Shakespeare la Studioul Casandra si este imediat remarcata pentru talentul ei desavarsit, puritatea si inocenta ei interpretativa dar si pentru puterea de convingere a spectatorului, care inca de la inceput a avut o mare incredere in realele ei posibilitati. Ulterior i-a fost incredintat rolul Marta din filmul de neuitat al marelui regizor Liviu Ciulei "Padurea Spanzuratilor", unde joaca alaturi de cel ce va deveni marea ei dragoste, omul cu care se casatoreste in acelasi an, 1965, Victor Rebengiuc.
Cel mai mare succes cinematografic românesc "Pădurea spînzuraţilor" avea să fie şi debutul unui cuplu fascinant, cel al Marianei Mihuţ cu Victor Rebengiuc (cu care se casatoreste si au impreuna un baiat Tudor Rebenciuc). Atunci cînd maestrul Liviu Ciulei a ales-o pentru rolul viitoarei soţii a lui Apostol Bologa, Mariana Mihuţ încă nu jucase pe scenă. Era studentă. Cea care avea să devină o remarcabilă actriţă de teatru a început cu cinematograful. Mărturiseşte chiar că preferă să se uite la filme (dacă se poate de Ingmar Bergman), dar totuşi să joace seară de seară în faţa unui public viu.
A interpretat, de asemenea, numeroase roluri în teatru radiofonic si teatru TV.
Popularitatea ei se vede în sala de teatru, unde are un public plin de respect, îndrăgostit de arta scenică şi care vine să o vadă nu o dată sau de două ori, ci de multe, multe ori. Avea o aură specială, un fel special de a interpreta  rolul ca si acum, cand dupa 40 de ani de teatru are cel mai elegant stil la Teatrul Bulandra.
Intalnirea cu Lucian Pintilie in "Revizorul" de Gogol in 1972 a fost, intr-adevar, unul dintre cadourile pe care le-a primit de la viata. Crede in continuare ca este regizorul care i-a marcat cariera artistica si caruia ii este profund recunoscatoare ca, de la intalnirea cu el, a luat-o pe drumul pe care se simtea cel mai bine.

In aprilie 2009 la Gala Premiilor Uniter 2009, Mariana Mihut a primit premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal pentru rolul regelui "Lear" din tragedia shakespeariana cu acelasi nume, spectacol montat la Teatrul Bulandra (al saselea trofeu UNITER din cariera). "Sunt fericita ca sunt sanatoasa. Ma bucur cand intalnesc oameni care sunt generosi si buni, care ofera celorlalti din preaplinul lor", afirma actrita cu ocazia primirii premiului UNITER.