marți, 7 septembrie 2021

Black Sabbath

Trupa Black Sabbath a avut o influenta extraordinar de mare asupra muzicii heavy metal in general, putand fi definita ca o adevarata forta a genului.
Grupul s-a folosit de sound-ul blues-rock de la sfarsitul anilor `60 al unor trupe precum Cream, Blue Cheer, Vanilla Fudge, impingandu-l insa catre concluzia logica – incetinirea ritmului, accentuarea bass-ului si cresterea sunetului strident al chitarei solo. La toate acestea s-au adaugat versurile caracterizate de angoasa si fantezii macabre.
Daca predecesorii lor au depasit in mod cert traditia blues, Black Sabbath a impins acea traditie intr-o noua directie, dand nastere unui stil muzical aparte ce va atrage milioane de fani zeci de ani mai tarziu.
Grupul a fost format din patru tineri prieteni din Aston, Anglia: Anthony `Tony` Iommi (n. in feb. 19, 1948), chitara – celebru pentru indemanarea sa la acest instrument in pofida faptului ca ii lipseste un deget; William `Bill` Ward (n. mai 5, 1948), tobe; John `Ozzy` Osbourne (n. dec. 3, 1948), vocalist si Terence `Geezer` Butler (n. iul 17, 1949), bass. Initial, trupa s-a numit `Polka Tulk`, apoi `Earth` - cantand in mai toata Europa. 
La inceputul lui 1969, decid sa isi schimbe din nou numele, deoarece erau confundati cu un alt grup intitulat Earth. Butler a compus un cantec inspirat dintr-o nuvela oculta a unui anumit Dennis Wheatley - `Black Sabbath` - grupul luandu-si de aici noul nume.
Pe masura ce deveneau tot mai cunoscuti pentru show-urile lor live, mai multe case de productie s-au aratat interesate de colaborari, tinerii semnand in cele din urma cu Phillips Records.
In ian. 1970 apare single-ul de debut `Evil Woman (Don’t Play Your Games With Me)` - cover dupa un hit realizat pentru Raven. Nu a intrat in topuri.
Luna urmatoare este lansat si albumul de debut (`Black Sabbath`) - mai intai in Marea Britanie, apoi in State – unde ramane in Top 40 timp de un an, vanzandu-se in peste 1 milion de copii.

Acestuia ii urmeaza destul de curand `Paranoid` (sept. 1970). Piesa cu acelasi nume aparuta ca single inaintea LP-ului a stationat o vreme in primele 5 pozitii din topul oficial al Marii Britanii, albumul ocupand pozitia a 3-a. In State, succesul celui de-al doilea material a fost si mai mare – peste 4 milioane de copii vandute, iar Black Sabbath devine un `nume`.
Urmeaza `Master of Reality`, `Black Sabbath (sept 1972) si `Sabbath Bloody Sabbath` - la care a colaborat si excelentul clapar Rick Wakeman (Yes).
Dupa mai multe dispute de ordin managerial, dar si in ce priveste schimbarea sound-ului prin introducerea unor instrumente noi (de exemplu alamuri), Ozzy Osbourne paraseste trupa in noiembrie 1977. Locul lui este luat pentru mai multe reprezentatii live de catre Dave Walker (fost component Savoy Brown). Ozzy revine insa doua luni mai tarziu.
1978 va fi anul `Never Say Die` - material ce nu va fi la fel de bine primit ca predecesoarele sale.

In 1979, Osbourne paraseste din nou trupa, fiind inlocuit de Ronnie James Dio (Rainbow). Tot in aceasta perioada claparul Geoff Nichols devine un obisnuit al grupului, cu toate ca el niciodata nu a fost inclus in mod oficial printre membrii Black Sabbath. `Heaven and Hell` (aprilie 1980) a constituit revenirea succesului comercial. Intre timp, tobosarul Bill Ward este inlocuit de Vinnie Appice pentru o scurta perioada de timp, deoarece acesta din urma va parasi Black Sabbath impreuna cu Dio in ianuarie 1983.
De altfel, componenta trupei se va schimba tot timpul, alternand aparitii ale lui Osbourne, Iommi, Nichols, Appice etc.
Aceste schimbari nu vor afecta insa in foarte mare masura succesul rockerilor. Mai mult de atat, piesa `Iron Man` le va aduce primul Grammy pentru `Cea mai buna reprezentatie Metal`.
Trupa s-a reunit in formula originala in cadrul diferitelor turnee, in februarie 2001 anuntand chiar lansarea unui nou album de studio, lucru nerealizat insa.
Ozzy Osbourne dupa ce a avut o cariera de succes in anii `80, iar la inceputul anilor `90 va infiinta un festival ce ii va purta numele (Ozzfest), va lua din nou prim-planul, devenind si mai cunoscut printr-un serial TV, inceput in primavara lui 2002.
La sfarsitul lui septembrie 2006, a fost anuntata tentativa de reunire Black Sabbath cu Tony Iommi, Geezer Butler, Bill Ward si Ronnie James Dio in vederea sustinerii unui turneu in vara lui 2007, eveniment sortit sa promoveze discul `Black Sabbath: The Dio Years`. Cvartetul a stabilit insa sa nu se mai foloseasca de numele `Black Sabbath`, noul nume ales fiind `Heaven and Hell`.