joi, 12 noiembrie 2015

Castelul Le Mans

 Le Mans
Tribul galilor Cenomani si-a facut aici capitala, al carei nume a evoluat de la Celmans pana la Le Mans. Orasul are 150 612 locuitori.
Catedrala Sfantul Iulian
A fost construita intre sec. al XI-lea si al XV-lea. Cele 5 secole de constructive i-au adus o diversitate de stiluri care isi gasesc coerenta intr-o fuziune de pete de calcar si sticla. O bogatie care face din ea catedrala “arheologica” a artei religioase medievale. Este una din cele mai mari din Franta cu cei 134m lungime la o suprafata de 5000 mp. Numele vine de la Iulian, cel care a crestinat Le Mans-ul in sec. al IV-lea.
Vechiul Le Mans.
Incinta galo-romana este un monument de o rara eleganta. Aceasta deschidere militara de 1300m si 11 turnuri este una dintre cele mai mari care inca exista in Franta. Ingramadit pe colina, in interiorul pavezei, vechiul Le Mans e brazdat de stradute sinuoase, taiate de scari si marginite de case din placi de lemn din sec. al XV-lea, locuinte din timpul Renasterii si hoteluri din sec. al XVIII-lea cu balcoane gratioase din fier forjat. Oraselul cu restaurante si pravalii de artizanat si-a pastrat  intreaga sa autenticitate.
Piata Saint Michel
In acest loc pasnic, se ridica la nr.1, casa lui Scarron, in stilul Renasterii, unde locuia scriitorul canonic.
Strada Canoanelor
Hotelul Grabatoire
Acest hotel din sec. al XVI-lea inlocuieste o cladire unde erau primiti canonicii bolnavi. In ziua de azi aici locuieste episcopul.
Cateva fatade