joi, 6 februarie 2014

Picanterii despre felul in care au murit 10 dintre cei mai cunoscuti scriitori

Suntem cu toţii de acord că scriitorii au găsit întotdeauna căi neobişnuite de a depăşi limitele normalului. Fie au avut vreo idee care face şi azi turul lumii, fie întreaga lor viaţă a fost un şir de obiceiuri boeme, pe care puţini reuşesc să le înţeleagă şi cu care şi mai puţini sunt de acord.
Alţii au avut parte până şi de un sfârşit care i-a făcut şi mai cunoscuți decât fuseseră în timpul vieţii. Vă prezentăm aspecte bizare legate de felul în care au murit 10 dintre cei mai iubiţi scriitori ai tuturor timpurilor
1. Eschil
Dacă apocrifele nu ne mint, marele autor de tragedii greceşti a avut parte de un sfârşit cel puţin hilar. Se spune că Eschil se plimba prin Sicilia, când a fost lovit în moalele capului de o broască ţestoasă căzută fix din ghearele unui vultur.
2. Christopher Marlowe
Dramaturg englez din perioada elisabetană, Marlowe era un spirit polemic. Pofta de ceartă şi dragostea pentru alcool i-au adus sfârşitul. Dramaturgul a fost înjunghiat în faţă de un bun amic, după ce petrecuseră o seară adresându-şi tot felul de insulte.
3. Percy Shelley
Autorul poemului „Prometeu descătuşat” a murit înecat în Golful Spezia şi a fost incinerat câteva săptămâni mai târziu, când apele i-au adus trupul la mal. Aparent, nimic neobișnuit. Ceea ce puţină lume ştie e că trupul lui Shelley a ars, dar inima… nu. Scriitorul suferea de o boală care a produs calcifierea muşchiului, motiv pentru care aceasta a refuzat să ia foc. Inima sa a fost păstrată multă vreme într-un borcan în biroul soţiei sale, Mary Shelley.
4. Francis Bacon
 Scriitor englez de felul lui, era un mare gurmand şi avea convingerea că, dacă umpli un fazan cu zăpadă, ai toate toate şansele să-i păstrezi carnea proaspătă pentru mai multă vreme. Aşa că a umblat brambura prin zăpadă o zi întreagă, cu fazanul după el. S-a îmbolnăvit de pneumonie şi câteva zile mai târziu a murit.
5. Tennesse Williams
Pe el îl ştiţi probabil din „Pisica pe acoperişul fierbinte” şi „Un tramvai numit dorinţă”, două piese de teatru american, pe care toţi profesorii de litere le-au predat la un moment dat. Williams era narcoman. Şi alcoolic. Şi fumător înrăit. A trăit cam 71 de ani, după care a murit înecat. Nu cu apă, nici cu pastile, ci cu capacul de la tubul său de pilule.
6. Edgar Allan Poe
Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu Poe. A fost găsit într-o noapte, zăcând semi-inconştient pe străzile din Baltimore, îmbrăcat în nişte haine care nu-i aparţineau. A fost dus la spital, dar a murit 7 zile mai târziu, la vârsta de 40 de ani. Era unul dintre cei mai mari poeţi americani.
7. Mark Twain
S-a născut în 1835, odată cu apariţia cometei Halley. Şi a murit în 1910, tot odată cu ea. Pe 21 aprilie, când Halley se afla cel mai aproape de Pământ, Mark Twain a suferit un atac de cord, în urma căruia a murit.
8. Daniel Defoe
Om cu multe datorii, scriitorul american a murit în mod misterios, în timp ce se ascundea de nişte cămătari într-un loc necunoscut.
9. Virginia Woolf
S-a luptat o viaţă cu depresia şi n-a rezistat decât până la vârsta de 59 de ani. Copleşită de dezastrele produse de Al Doilea Război Mondial şi nemulţumită de întreaga ei operă, Woolf şi-a umplut buzunarele cu pietre şi a intrat în râul Ouse. De bună voie.
10. Ernest Hemingway
Înainte să moară, Hemingway a avut parte de două evenimente ironice din cale afară. Avionul în care se afla în timpul unei călătorii în Africa s-a prăbuşit. Iar avionul care trebuia să-l salveze…s-a prăbuşit şi el. Ultimii ani din viaţă i-a petrecut în dureri crunte. A ales să se sinucidă în 1960, când efectele celor două accidente aviatice i-au afectat memoria până în punctul în care nu a mai putut scrie. S-a împuşcat în cap pe 2 iulie 1968.