luni, 5 octombrie 2015

Castelul Degenfeld – Schomburg din Balc

Castelul Degenfeld – Schomburg din Balc este unul dintre cele mai frumoase edificii din judeţul Bihor. Castelul este străbătut de râul Barcău şi se spune că apa de sondă care curge chiar în ştrandul din curtea castelului are efecte terapeutice. În anul 1967, a fost declarat monument istoric protejat prin lege. Castelul a fost construit de către episcopul Pruisz Janos din Oradea, în anul 1484. Este un castel impunător, al cărui domeniu se întinde pe 19 hectare. Nu se cunosc foarte multe informaţii despre procesul construirii lui sau scopul pe care l-a avut iniţial, însă se ştie că, în anul 1896, a fost reconstruit de contesa Emma Degenfeld Schombuy, de la care i-a rămas şi numele.
În anul 1920, Castelul Degenfeld – Schomburg a fost cumpărat de bancherul Iosif Pincas, cumnatul prinţului Gheorghe Ghica. Acesta îşi avea originile într-o familie de evrei din Spania şi a fost fratele celebrului artist plastic Jules Pascin sau Jules Pincas. Iosif Pincas a cumpărat castelul şi domeniul de la Karoly Imre, care i l-a cedat pentru un simplu pumn de aur, deoarece avea probleme cu banii şi nu mai putea să aibă grijă cum se cuvine de proprietate. Mai mult, cei doi au căzut de acord că, dacă ungurii se întorc în zonă, vor putea răscumpăra proprietatea pe aceeaşi sumă de bani.
Cu toate acestea, ungurii nu s-au mai întors aici, aşa că Iosif Pincas a putut să păstreze castelul. Venea rar cu soţia sa Diana aici, pentru că prefera să vină în timpul iernii, la vânătoare. A avut parte de un sfârşit nefericit, oamenii locului auzind că s-ar fi sinucis la Paris, după ce Diana l-a părăsit. În schimb, prinţul Gheorghe Ghica venea mai des, pentru că aici se află mormântul soţiei sale, Natalia, care a murit chiar în castel. Aceasta, care se trăgea din familia țarului Romanov, a avut parte de o moarte cumplită. În timp ce se afla în baie şi îşi curăța mănuşile cu benzină fină, şi-a aprins o ţigară, care a aprins, mai întâi, una din mănuşi şi, apoi, întreaga încăpere. Deşi a fost dusă la spital, inima ei nu a rezistat.
Legendele locale spun că Natalia a bântuit mult timp după acest eveniment Castelul Degenfeld – Schomburg. Soţul ei a construit o troiţă lângă mormântul ei şi a adus şi o biserică de lemn tocmai din Maramureş, în memoria ei. A fost atât de afectat, încât nu s-a recăsătorit niciodată. Din păcate, în anul 1940, bisericuţa a luat foc, iar mormântul Nataliei a fost devastat după câţiva ani. În anul 1944, castelul de la Balc a fost luat de către Ministerul Industriei Forestiere, iar în anul 1958 a fost preluat de Ministerul Sănătăţii. Iniţial, domeniul aflat la aproximativ 70 de kilometri de oraşul Oradea cuprindea castelul cu ştrandul şi bază sportivă, un parc dendrologic, un fond de vânătoare care acum îi aparţine lui Ion Țiriac, fosta herghelie şi mii de hectare de teren forestier şi agricol. În anul 1996, a fost luat de Petrom, în urma unui proces în care i-a fost cedat.
Deşi cei de la Petrom au scos Castelul Degenfeld – Schomburg la vânzare în anul 2009, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional nu şi-a arătat interesul pentru a-l cumpăra şi transforma într-un muzeu. Consiliul Judeţean Bihor ar fi vrut să îl ia şi să obţină fonduri europene pentru transformarea lui în obiectiv turistic, însă nu a avut banii  necesari. Se pare că cei care au cumpărat castelul vor să facă pe acest domeniu un aquapark, cel mai modern din întreaga Europă.