Blog Archive

marți, 24 mai 2016

Duke Ellington

După ce şi-a înfiinţat propria sa formaţie muzicală, Duke Ellington (1899-1974) a fost primul care a folosit vocea umană ca pe un instrument muzical.
Photobucket
 De-a lungul vieţii a scris peste 2000 de cântece şi compoziţii, de la jazz la muzică religioasă şi muzică clasică.
Photobucket
A compus muzică pentru patru filme. A susţinut concerte în săli renumite, precum la Carnegie Hall din New York, Filarmonica din San Francisco şi Opera din Chicago.
Photobucket
Photobucket
Marele său merit este acela al extinderii graniţelor jazz-ului mai mult decât orice alt muzician, dar fără a renunţa câtuşi de puţin la adevărata esenţă a acestei muzici. De-a lungul a 6 decade, între 1920 şi 1970, Duke Ellington şi-a extins în mod continuu ţelul şi aria de exprimare, devenind un punct aparte şi special în lumea jazz-ului: un adevărat compozitor.
Photobucket
Photobucket
Astăzi, orchestra "Duke Ellington" este condusă din nou de un Ellington, anume de Paul Mercer, nepotul marelui Duke. Orchestra a preluat moştenirea muzicală a lui Duke Ellington.
Photobucket
Photobucket
 Ea concertează de peste 8 ani în actuala formulă, pe toate continentele globului. Orchestra cuprinde atât tineri interpreţi cât şi veterani ai vechii trupe conduse de Duke Ellington, printre care Barrie Lee Hall (trompetă).
Orchestra in 1962
1962
Una din cele mai cunoscute melodii ale lui Duke Ellington în România este "Caravan".
Caravan

Take The "A" Train
Satin Doll
Photobucket