duminică, 17 iulie 2016

R I P Jon Lord

Photobucket
Jon Lord, fostul clăpar şi membru fondator al trupei britanice Deep Purple, a murit luni 16 iulie 2012 într-o clinică din Londra, la vârsta de 71 de ani, informează site-ul oficial al muzicianului.
"Cu multă tristeţe anunţăm decesul lui Jon Lord, care a suferit o embolie pulmonară fatală, astăzi, luni, 16 iulie, la London Clinic, după o îndelungată luptă cu cancerul pancreatic", se afirmă în mesajul postat pe site-ul muzicianului, citat de Reuters
Embolia pulmonară se produce atunci când un cheag sangvin se deplasează prin vene, de la picioare către plămâni. Pacientul poate avea în acele momente dificultăţi în respiraţie, dureri la nivelul pieptului şi începe să tuşească. Embolia pulmonară reprezintă o cauză frecventă de deces.
Jon Lord a fost coautor al multor piese de succes ale trupei Deep Purple, inclusiv al celebrei "Smoke On The Water" şi a colaborat pe parcursul carierei sale îndelungate cu alte trupe şi muzicieni de renume, precum Whitesnake, Paice, Ashton & Lord.
Considerat un pionier al rockului fusion şi al muzicii orchestrale, Jon Lord a susţinut în cadrul show-ului intitulat "Concerto for Group and Orchestra" primul recital alcătuit din piese rock celebre ale trupei Deep Purple în acompaniamentul Orchestrei Filarmonice Regale din Marea Britanie, la Royal Albert Hall din Londra, în 1969.
Jon Lord s-a născut în oraşul britanic Leicester şi a început să ia lecţii de pian încă din copilărie. În adolescenţă şi primii ani ai tinereţii a cântat cu trupe de jazz şi rhythm and blues în baruri, înainte să îşi cumpere prima sa orgă electrică.
Începând din 1968, trupa Deep Purple a reprezentat un exponent de bază al rockului şi al stilului heavy metal britanic, alături de trupele Led Zeppelin şi Black Sabbath, care au dominat topurile muzicale internaţionale de la sfârşitul anilor 1960 şi în anii 1970.
Deep Purple a fost inclusă la un moment dat în Cartea Guinness a Recordurilor la categoria "cea mai zgomotoasă trupă din lume". Formaţia a cunoscut numeroase schimbări de componenţă şi a avut o pauză în carieră între anii 1976 şi 1984.
Jon Lord a fost însă o prezenţă constantă în această trupă, până la retragerea sa definitivă din Deep Purple în 2002, cântând alături de ceilalţi muzicieni care au contribuit la renumele formaţiei, precum toboşarul Ian Paice, solistul David Coverdale şi chitaristul Ritchie Blackmore.
Printre proiectele solo ale muzicianului Jon Lord se numără compoziţia orchestrală "Sarabande" din 1976.
Trupa Deep Purple a vândut peste 150 de milioane de albume pe plan mondial.