Blog Archive

joi, 24 noiembrie 2016

Ziua Recunostintei


Ziua Recunoștinței (engleza: Thanksgiving Day, franceză: Jour de l'Action de grâces) este o sărbătoare anuală de o zi, în care se mulțumește (tradițional lui Dumnezeu) pentru bogăția recoltei din acel an. Ea se sărbătorește în cea mai mare parte a Americii de Nord (Statele Unite și Canada). Este o sărbătoare a familiei.
Photobucket
Această sărbătoare a fost preluată de primii coloniști sosiți în Lumea Nouă, unde a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1621, ca semn de recunoștință față de recolta miraculoasă obținută în condiții climaterice dure.
Photobucket
În decembrie 1941, Congresul SUA a adoptat o rezoluție prin care a 4-a zi de joi din noiembrie devine oficial sărbătoare națională a SUA.
În Statele Unite se organizează parade de Ziua Recunoștinței, cu ocazia cărora defilează de obicei fanfare școlare și se prezintă diferite care alegorice.

Photobucket
Photobucket
Photobucket


Photobucket
Photobucket
Mâncărurile tradiționale de Ziua Recunoștinței sunt curcan umplut (fript, afumat sau la cuptor), jambon, cartofi piure, cartofi dulci, porumb, și plăcinta de dovleac.
Photobucket
Photobucket
Photobucket
În Statele Unite majoritatea afacerilor (în afară de magazine) sunt închise joi și vineri în săptămâna cu Thanksgiving pentru a permite angajaților să se reunească, cu familia.
În Regatul Unit, Thanksgiving este o altă denumire pentru Ziua Recoltei, și se sărbătorește în biserici și în sate într-o duminică după strângerea recoltei în acea localitate, fără a fi o sărbătoare deosebit de importantă.

În Canada, ziua de Thanksgiving se sărbătorește în a doua zi de luni din octombrie, ca mulțumire pentru o recoltă bogată. Rădăcinile sărbătorii din Canada diferă de ale celei din SUA: un explorator britanic, Martin Frobisher, încerca să găsească o cale spre Orient. Nu a reușit, dar s-a stabilit în Canada. În anul 1578 a ținut o ceremonie, în regiunea care astăzi poartă numele de provincia Newfoundland and Labrador spre a aduce mulțumiri pentru faptul că a supraviețuit unei călătorii atât de lungi. Alți coloniști sosiți ulterior, au continuat tradiția. Ulterior, Frobisher a fost înnobilat și un golf la Oceanul Atlantic, în nordul Canadei, a primit numele de Frobisher Bay, în memoria sa.
Photobucket
A doua zi după Ziua Recunoștinței este cea mai aglomerată zi pentru cumpărături. Este binecunoscuta Black Friday. Magazinele deschid foarte devreme și au oferte speciale pentru a atrage cât mai mulți clienți. Nu este ceva neobișnuit să se formeze cozi la mall-uri de la șase dimineața.
Ne aduce in minte o masa festiva plina de mancare: curcan, merisori si alte mancaruri delicioase. Familia sta in jurul mesei cu gura murdara pana la urechi de la placinta cu dovleac cu frisca. Inainte sa fie transat curcanul, familia se tine de maini cu capetele plecate si rosteste cuvinte de multumire pentru mancarea care sta in fata lor.
Photobucket
Prima Zi a Recunostintei la Plymouth
Photobucket

Rugaciunea de Ziua Recunostinei – De unde a venit ideea?
In cautarea modului in care sa-si exprime multumirea pentru supravietuire si prima recolta, pelerinii profund religiosi s-au uitat in Biblie. Ei au gasit acolo sarbatoarea Corturilor (Sukkot) sau sarbatoarea Strangerii Roadelor. Poporul Israel trebuia sa stea in corturi ca sa-si aminteasca de viata din pustie (dupa ce a fost scos din Egipt) si sa sarbatoreasca strangerea recoltei, fiind cea mai vesela sarbatoare pana astazi (Levitic 23).
O alta referinta la recunostinta se gaseste in relatarea despre “piatra” pe care Samuel a numit-o Piatra Eben-Ezer (piatra de ajutor). Era o piatra de aducere aminte ca poporul sa fie multumitor lui Dumnezeu pentru ajutorul Lui cand israelitii au fost atacati de filisteni (1 Samuel 7:10-12). De fapt, Biblia vorbeste despre multumire de la prima pagina pana la ultima. 1 Tesaloniceni 5:18 spune: “Multumiti lui Dumnezeu pentru toate lucrurile; caci aceasta este voia lui Dumnezeu, in Hristos Isus, cu privire la voi”.

Toate sarbatorile antice aveau o singura tema comuna – pe Dumnezeu. Recunostinta era adusa lui Dumnezeu, Creatorului, Aparatorului si Sustinatorului lor. Ei credeau ca toate lucrurile bune pana la urma provin de la El, asa cum o fac si astazi. Alte versete care se refera la multumire se gasesc in Psalmul 100:4, Psalmul 105:1 si 1 Corinteni 15:57.Nu exista o rugaciune de multumire oficiala catre Dumnezeu, ci multe rugaciuni de recunostinta s-au dus de-a lungul timpului din 1620 cand a inceput traditia americana. Este sursa prin care pelerinii au inceput cu rugaciune de multumire acea sarbatoare istorica cu indienii de la Wampanoag. Multi ani mai tarziu, atat George Washington, cat si Abraham Lincoln au facut istoria Recunostinei cu proclamatiile lor de recunostinta.

Photobucket

Rugaciunea de Ziua Recunostintei – Cum sa aduci rugaciuni de multumire?
Rugaciunea este o simpla conversatie cu Dumnezeu. Sunt rugaciuni care se invata pe de rost sau rugaciuni formale, dar sunt si rugaciuni simple, dar sincere, care izvorasc din inima. Dumnezeu le aude si onoreaza pe toate (vezi 1 Ioan 5:14).

O simpla rugaciune pentru copii arata cam asa:
Iti multumesc, Doamne, pentru tot ce creste,
Iti multumesc pentru curcubeul de pe cer,
Iti multumesc pentru stelele ce stralucesc
Iti multumesc pentru familia ce o iubesc
Multumesc pentru soarele si luna
Iti multumesc, Doamne, pentru a recoltei cununa!

O rugaciune de Ziua Recunostintei, scrisa de Brian F. King:
O, Doamne, cu inimi smerite ne rugam
In aceasta Zi a Recunostintei noi Te laudam
Pentru binecuvantarea de pe masa
Pentru bucuria in fiecare casa
Pentru recolta Ta bogata
Din camp si din gradina-ncununata
Te rugam sa dai acum binecuvantare
In orice inima si-n orice lucrare
Si trimite pacea ta
Cand Ziua Recunostinei este sarbatorita!

Rugaciunea de Ziua Recunostintei: Roaga-te cu o rugaciune personala
Vrei sa-ti conduci familia intr-o rugaciune de multumire? Ia in considerarea aceste intrebari ca un mod de pregatire a rugaciunii tale:

Ce evenimente majore au avut loc in familia ta anul acesta?

A crescut familia ta in numar, prin casatorii sau nasteri?

Ati trait ca familie vremuri grele? Daca da, gandeste-te ce ati invatat in fiecare situatie.

Cine sunt membrii familiei? Alege o calitate a fiecaruia pentru care sa multumesti lui Dumnezeu.

Photobucket
Photobucket