miercuri, 10 mai 2017

Castelul Langeais


Langeais ar avea originea in numele tribului celtic al lingonilor. Are 3911 locuitori.
Photobucket
Castelul
Photobucket

Photobucket

Photobucket
Ludovic al XI-lea a construit puternicul edificiu in perioada 1465-1467.  In 1491 a fost celebrata casatoria dintre Carol al VIII-lea si Anne ducesa de Bretagne, care trebuia sa permita alipirea Bretaniei la regatul Frantei. Cu podul sau mobil in stare de functiune, cu meterezele si turnurile sale falnice, castelul are aspectul exterior al unei cetati de aparare, in timp ce fatada interioara anunta Renasterea. In 1886 Jaques Siegfried devine proprietarul castelului, pe care il restaureaza si il mobileaza. Castelul apartine astazi Institutului Frantei.
Photobucket

Photobucket

Photobucket
Donjonul
A fost construit la sfarsitul sec. al X-lea si va fi cel mai vechi din Franta.
Photobucket

Photobucket

Photobucket
Curtea interioara si gradinile castelului sunt dominate de vestigiile unui donjon in forma d ecareu, construit in jurul anului 1000, de catre Foulques Nerra, conte de Anjou, teribilul Faucon cel Negru. Pana in ziua de azi au rezistat peretii de nord si est si cateva elemente ale peretilor de vest.
Interiorul castelului
Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket
Podul suspendat.
Podul suspendat din Langeais interpeleaza turistii cu turnurile si castelasele sale. Este unul din monumentele cele mai fotografiate din oras. Cu riscul de a deception vizitatorii, podul nu este contemporan cu castelul. Decizia construirii unui pod ne duce la 139 – ordonanta lui Ludovic Filip. Prima piatra s-a pus in 1846, iar inaugurarea s-a facut cu mare pompa in 1849. In 1859 podul e distrus partial de un traznet. In timpul razboiului din 1870, printr-o decizie militara podul e scos iar din functiune prin taierea cablurilor.
Photobucket
El va fi reconstrui si repus in functiune in 1874. Pana in 1889 se va percepe o taxa de la cei care trec pe pod. Remaniat si cu aspectul exterior schimbat va fi din nou inaugurat in 1936. Deschiderea e partial minata in 1940 si tablierul podului se prabuseste. El va fi reparat in 1946 cu ajutorul unei pasarele montate dedesubt. Intre timp va fi folosit bacul pentru traversare. Dupa 11 luni de munca asidua, podul este repus in serviciu la 8 noiembrie 1950. Acest pod impresionant si meiestuos a cunoscut din plin vicisitudinile istoriei timp de 150 de ani, ramanand un gigant cu picioare de lut.
Acces
Langeais e situat pe malul Nordic al Loirei, pe RN152, la 259 km sud-vest de Paris, la 25 km vest de Tours, la 40 km est de Saumur si la 80 km est de Angers.