miercuri, 29 mai 2013

Paharul lui Pitagora

Am ales povestirea despe Paharul lui Pitagora, datorita unicitatii sale, atat ca si realizare cat si ca mesaj.
O legenda spune ca acesta a fost inventat de insusi Pitagora in timpul lucrarilor de alimentare cu apa a insulei Samos in jurul anului 530 iC. Scopul inventiei ar fi fost impartirea corecta a vinului catre constructorii acelor vremuri (de unde se vede ca obiceiul bautului pe santier e milenar J).
Mai exact, cei care erau mai iuti de mana si largi de gat… isi umpleau rapid paharele si le dadeau pe gat la fel de repede… spre deosebire de cei mai cumpatati.
Rezultatul: cei care beau mult faceau si paguba… si se odihneau si mai mult decat ceilalti… lucrand evident mai putin. Atunci, lui Pitagora i-a venit ideea unei cupe, care sa distribuie uniform (fair cup) cantitatea de vin pe care s-o bea fiecare, marcand pe interior nivelul maxim pana la care se poate umple cupa.
Nimic deosebit pana aici. Partea cu adevarat interesanta abia acum vine: cupa are in mijloc o coloana cu o gaura in partea inferioara, prin care (surpriza) nu curge continutul cupei desi aceasta e umpluta… pana la nivelul marcat. In schimb, daca incerci sa mai torni fie si o picatura peste acel nivel, vei avea (ne)placuta surpriza sa vezi cum ti se goleste intreaga cupa.
De aceea cupa lui Pitagora a cunoscut diverse denumiri de-a lungul timpului: cupa echitatii, cupa egalitatii sau cupa lacomiei.
Pentru ingineri sau curiosi am postat o sectiune cu aceasta cupa pentru a putea observa principiul de functionare (bazat pe principiul vaselor comunicante):
Pentru toti ceilalti, interesati mai degraba de utilitate si mai putin de principii de functionare, mesajul care il transmite cupa e urmatorul:
Multumeste-te cu ceea ce ai in prezent (sanatate, prieteni, familie, iubire), pentru ca daca incerci sa adaugi de la tine fie si o picatura in plus peste ceea ce ti-a dat Dumnezeu … vei strica echilibrul din viata ta si nu vei mai ramane cu nimic.