vineri, 18 septembrie 2015

Castelul Amboise

Numele trebuie cautat alaturi de cele ale "ambarienilor' si galilor "ambatius", care ocupau acest teritoriu in secolul al VI-lea. Numarul de locuitori este de 11968.
Castelul
Cele doua corpuri de cladire in unghi drept marcheaza bine tranzitia intre stilul gotic francez tarziu al aripii Carol al VIII-lea (situata in prelungirea crenelurilor) si cel al Renasterii al aripii Ludovic al XII-lea si Francisc I ( etajul al 3-lea al aripii perpendiculare).
Interiorul castelului
Casa gotica
Sala garzilor
Acest pasaj permitea controlul accesului la etajul ocupat de Rege.
Sala tobosarilor
Aceasta sala corespunde ca amplasament unei camere de pregatire a Regelui. Sala tobosarilor evoca numeroasele serbari si baluri date la castel in epoca Regilor de Valois.
Sala de Consiliu
In aceasta sala, cea mai importanta a castelului, Regele tinea Consiliul sau, care era prefigurarea moderna a notiunii de Guvern.
Apartamentele Renasterii
Sala paharnicului
Aceasta piesa permite evocarea obiceiurilor la masa regala, unde paharnicul servea bauturile. Etapele medievale vor face ca aceasta sa se intample la masa.
Camera Henric al II-lea
Acest decor de camera este caracterizat de scaune care constituie un exemplu perfect al introducerii perspectivei in artele decorative ale sec. al XVI-lea.
Anticamera
Mantaua semineului-intretesere de corzi, simbolizeaza ordinul franciscan; clirul-Ordinul sf. Mihai. Panoul de lemn de dedesubt: salamandra-emblema lui Francisc I.
Apartamentele Ludovic Filip. 
Ludovic Filip a primit apartamentele de la mama sa Maria Luiza Adelaida de Bourbon Penthievre.
Cabinetul Louis Filip
Salonul de muzica
Accesul in parc si turnurile cavalerilor
Turnul minimelor
Din inaltimea Turnului minimelor dominam Valea Loarei de la o inaltime de 40 m. O scara ne permite sa ajungem pe rampa Turnului cavalerului, edificat in timpul domniei lui Carol al VIII-lea.Atelajele sau caii ajungeau astfel mai usor pe terasele castelului.
Gradina Neapolului
Turnul permite astazi accesul in parcul refacut in spiritul gradinilor italiene. Esentele mediteraneene ( chiparos, cimisir, stejar) sunt astfel replantate progresiv pe partea inalta a gradinii. Gradina Neapolului (multi tei plantati pe partea nordica a crenelurilor) este situata pe acelasi amplasament pe care era o gradina realizata de Dom Pacello de Mercoglino la sfarsitul sec. al XV-lea.
Un monument in memoria lui Abd El Kader a fost ridicat in partea mai inalta a parcului.
Capela Sf. Hubert
Construita in 1491, ca o consola la perete, ea ramane singurul vestigiu din cladirile care se aliniau crenelurilor. In transept se gaseste mormantul cu presupusele ramasite ale lui Leonardo da Vinci. In exterior frunze in stil gotic inflacarat si pragul de sus al usii fin sculptat.
Clos-Lucé
Este un conac din sec. al XV-lea, donat de Francisc I lui Leonardo da Vinci. Pictorul, inginerul si inventatorul se instala aici in 1516 pentru a lucra la proiectul reconstrucctiei castelului d'Amboise si poate a celui de la Chambord. Ultimul sau proiect a fost de a sapa o retea de canale conectand diferitele castele de pe Valea Loarei, instaland baraje si ecluze pe fluviu. La 2 mai 1519 el decedeaza la varsta de 67 de ani si este ingropat in cimitirul regal Sf. Florentin. Ulterior, resturile sale au fost transferate in capela Sf. Hubert a castelului.
Alte vederi din Amboise
Panorama
Turnul orologiului (sec. al XV-lea)
Piata M. Debré
Acces

Amboise este situat in Touraine, intre Blois (37 km) si Tours (26 km, pe Loara, la 226 km de Paris.