sâmbătă, 23 aprilie 2016

Muntele Roraima sau muntele unei lumi pierdute

Muntele Roraima domina granita dintre Venezuela, Brazilia si Guyana cu o inaltime de 2810 msi este unul dintre cele mai  remarcabile obiective din punct de vedere geologic si biogeographic din lume.
Roraima este un bloc de piatra ce are un platou neted in varf cu o supratata de 31 de km patrati si este aparat de stanci de peste 400 metri inaltime pe toate laturile.
Pe Roraima esti la propriu printre nori. Fiind inconjurat mereu de o cununa cetoasa, muntele a generat povesti care mai de care mai misterioase.
Partea superioara contine unele dintre cele mai vechi roci de pe Pamant, datand din Precambrian, adica de acum 2 miliarde de ani.
Clinele sale, absolut impracticabile fara echipament performant, sunt rezultatul indelungatului proces de modelare eoliana si sub incindeta ploilor.
Populatia indigena a creat un nume generic pentru muntii de acest tip –  tepui – care inseamna casa zeilor.
Acest gigant a fost prima oara imblanzit in 1884 cand prima ascensiune a fost condusa de Everard si Harry Perkins.
Platoul muntelui Roraima este complet izolat de padurile de la baza ceea ce il face o adevarat insula ecologica.
Consecintele altitudinii sale sunt resimtite in primul rand din perspectiva climatica iar mai apoi din cea vietuitoarelor care il populeaza. In partea superioara temperaturile sunt mai scazute iar umiditatea este mare,  in timp ce la baza climatul ramane tipic tropical.
In varful muntelui ploua aproape in fiecare zi, permiţand astfel plantelor sa creasca şi sa creeze un peisaj unic pe suprafaţa plina de pietre.
Stratul insignifiant de sol intalnit pe platou reprezinta suportul catorva specii de plante si animale bine adaptate. Aici se dezvolta de pilda incintantele plante carnivore,  cateva tufisuri de tipul Bonnetia roraimae si unele alge.
Multe dintre speciile gasite pe Roraima sunt unice pe platou si in lume una dintre ele fiind  cea mai mica broscuta preistorica intalnita vreodata.
Tocmai acest aer de mister care il inconjoara, cununa de nori in care este mereu invaluit, i-au facut pe oameni sa creada ca poate adaposti o intreaga Lume pierduta.
Acest munte a inspirit o serie de autori cu  cu privelistile sale de basm,  cu formatiunile foarte ciudate erodate de ploi si vant, cu  campuri de cuart si fenomene meteo extraordinare.
Filmul Avatar, Cartea “Lumea pierduta “ a lui Arthur Conan Doyle, filmul Disney “ Up”  sunt doar cateva exemple.
Astazi, Muntele Roraima este o adevarata destinatie pentru excursionisti. Aproape toti cei care merg in aceasta parte a Venezuelei nu rateaza asta. Cu un ghid local, cu provizii si echipament adecvat, desi calea pentru a ajunge pe platou este bine marcata, este usor sa te pierzi pe varful muntelui, dupa cum exista si cateva trasee distincte constant acoperite de nori. Formatiunile misterioase nu te incurajeaza deloc.
Singura cale usoara de a escalada acest munte este o rampa cu scari naturale  aflata pe partea venezueleana
Din Paraitepui, celor mai multi excursionisti le ia o zi pentru a ajunge la baza muntelui, si apoi urmeaza o alta zi „La Rampa” o scara natural ace urca pana sus. Inca doua zile sunt de obicei necesare pentru intoarcere, si multi oameni petrec o zi si o noapte pe varful muntelui, facand cinci zile in total.Calatoriile mai lungi pot ajunge in partea de nord a tepui-ului, mai ales in Guyana, cu explorari si mai interesante a unor locuri foarte putin vizitate, cum ar fi Lacul Gladys, locatie indepartata si periculoasa, dar de o frumusete aparte.
Aventurierii mai pot ajunge, de asemenea, la munte – daca vremea permite – prin excursii cu elicopterul sau avionul disponibile din Venezuela.
Muntele Roraima face parte dintr-o rezervatie de 30 000 km patrati numita Canaima National Park, formand cel mai inalt varf din Guyana el intrand in patrimoniul mondial UNESCO gratie batranilor colosi tepuis in anul 1994. 
Acest munte deţine, de asemenea, una dintre cele mai inalte cascade din lume – Salto Angel sau Salto del Angel (Cascada Ingerului) avand  978 m.
Un loc salbatic, de o frumuseţe rara, Cascada Angel este mai puţin faimoasa decat alte cascade ale lumii. Totuşi, este cea mai inalta de pe glob, cu o cadere de apa de aproape un kilometru, din varful muntelui Roraima.
Datorita inaltimii foarte mari a primei trepte, in perioadele foarte calduroase, in timpul caderii, apa este pur si simplu pulverizata. Urmeaza o vale unde apa curge cu o viteza foarte mare, si inca o cadere de 200 metri. Cascada Angel se formeaza pe cursul raului Rio Carrao, prin caderea apei de pe platoul muntos Auyan-Tepui.
Bastinasii au numit-o Kerekupai- Meru ce inseamna  “Saritura cea mai adanca” . In mod ironic, numele cel mai cunoscut al cascadei, acela de Angel, nu are nicio legatura cu Raiul sau divinitatea.
De fapt, este numele lui Jimmy Angel, un pilot aventurier, care facea parte dintr-un circ zburator.

Sursa-http://www.placesandpeople.ro/muntele-roraima-sau-muntele-unei-lumi-pierdute/