sâmbătă, 30 martie 2024

Eric Clapton


Eric Patrick Clapton, (născut 30 martie 1945), cunoscut şi sub porecla Slowhand, este un muzician, chitarist, cântăreţ şi compozitor englez de muzică rock, laureat al premiilor Grammy.
Clapton este adesea considerat a fi unul dintre muzicienii cei mai plini de succes ai secolelor al XX-lea şi al XXI-lea, având la activ consacrarea unică în lumea muzicii rock'n'roll de a fi fost celebrat de trei ori în Rock and Roll Hall of Fame (pentru The Yardbirds, Cream şi pentru întreaga sa carieră solo).
Privit adesea atât de către critici cât şi de către suporterii săi ca unul dintre cei mai mari chitarişti ai tuturor timpurilor, Clapton s-a clasat pe locul al patrulea pe lista revistei muzicale Rolling Stone cunoscută ca Cei mai mari 100 chitarişti ai tuturor timpurilor (conform originalului, "100 Greatest Guitarists of All Time"), respectiv al 53-lea pe lista Nemuritorilor (conform originalului 100 Greatest Artists of All Time.
Deşi Clapton a variat stilul muzical pe tot parcursul carierei sale, acesta a rămas întotdeauna fundamentate în blues ; în ciuda acestei concentrari, el este creditat ca un inovator într-o mare varietate de genuri. Acestea includ de blues-rock (cu John Mayall & the Bluesbreakers şi The Yardbirds) şi rock psihedelic (cu Cream ).  Succesul lui Clapton nu a fost limitat la blues, cu graficul-toppers în Delta Blues ( Eu şi domnul Johnson ), Adult Contemporary (" Tears in Heaven ") şi reggae ( " I Shot the Sheriff " a lui Bob Marley). Două dintre cele mai de succes inregistrarile sale au fost cântec de dragoste hit-ul " Layla ", care a jucat cu trupa Derek si Dominos , şi Robert Johnson s "" Crossroads " , care a fost cântecul său din zilele lui cu Cream.
 


După ce a părăsit şcoala în 1961, Clapton a studiat la Colegiul de Arta Kingston , dar a fost respins, la sfârşitul anului şcolar, deoarece se concentra pe muzica lui mai degrabă decât pe artă.  În 1962, Clapton a inceput sa cante ca un duet cu colegul pasionat de blues David Brock, în localuri în jurul Surrey-ului.
În octombrie 1963, s-au alăturat Clapton The Yardbirds , o trupa de rock'n roll cu influente de blues si a ramas cu ei până în martie 1965. Sintetizând influente din Chicago blues şi blues chitaristi de conducere, cum ar fi Buddy Guy , Freddie King si BB King , Clapton si-a facut un stil distinctiv si a devenit rapid unul dintre cele mai cunoscuti chitaristi pe scena muzicii britanice. În martie 1965, la fel cum Clapton a parasit trupa, The Yardbirds au avut primul lor mare hit. " For Your Love ", pe care Clapton a cantat la chitara.
Clapton s-a alăturat trupei John Mayall & the Bluesbreakers , în aprilie 1965, doar a renunţat  câteva luni mai târziu la aceasta colaborare. Deşi Clapton a câştigat faima mondială pentru rolul său pe un album extrem de influent, Blues Breakers , acest album nu a fost lansat până Clapton nu a părăsit Bluesbreakers pentru totdeauna.
Clapton a părăsit Bluesbreakers în iulie 1966 (fiind înlocuit cu Peter Green ) şi a format Cream, unul dintre primele supergrupuri . Cream a fost, de asemenea, unul dintre primii " ai troicilor de putere ", cu Jack Bruce la bas (de asemenea, in Manfred Mann , Bluesbreakers şi Graham Organizaţia Bond ) şi Ginger Baker la tobe (un alt membru al GBO). În timpul lui cu Cream, Clapton a început să se dezvolte ca un cântăreţ, compozitor şi chitarist, desi Bruce a avut cea mai mare parte ca vocalist şi a scris cea mai mare parte a materialului cu textierul Pete Brown 
Cream au înregistrat "Disraeli Gears" in New York la11-15 mai 1967.  Repertoriul Cream a variat de la pop sentimental (" I Feel Free ") pentru a lungi pe instrumentale genuri blues (" Spoonful ") Disraeli Gears il recomanda pe Clapton cu chitara lui cu linii mistuitoare, creşterea de voce a lui Bruce şi vizibil, stilul 'lichid' de a canta la bas, un Baker, polyrhythmic jazz puternic -influenţat drumming. Împreună si talentati Cream s-au asigurat ca un influent trio de putere .În 28 de luni, Cream a devenit un succes comercial, de vânzare milioane de înregistrări şi joc pe tot teritoriul SUA şi Europa. Ei au redefinit rolul instrumentist în rock şi a fost una dintre primele trupe de blues-rock pentru a sublinia virtuozitate muzicală şi lungi sesiuni de jazz în stil improvizaţie. US lor single-uri includ " Sunshine of Your Love "(# 5, 1968)," White Room "(# 6, 1968) şi" Crossroads "(# 28, 1969) - o versiune live a lui Robert Johnson s "" Drumul Crucii Blues ".

Prietenie strânsă între Clapton si Harrison a dus la joaca Clapton pe Harrison " În timp ce chitara mea plânge uşor "de la Beatles" White Album . În acelaşi an de eliberare ca album Alb, Harrison a lansat solo Wonderwall Muzica , devenind primul Harrison înregistrări solo multe facilitate Clapton la chitară. Deşi prieteni, Clapton ar merge în mare măsură uncredited pentru contribuţiile sale la albume, datorate constrângerilor contractuale Harrison. Perechea ar juca adesea locuiesc împreună în calitate de invitat reciproc. La un an după moartea lui Harrison în 2001, Clapton a ajutat la organizarea de concert tribut , pentru care a fost director muzical.
La 7 iunie 1969, prin concertul din Hyde Park din Londra ia fiinta supergrupul Blind Faith (Incredere oarba). Era compus pe langa Clapton din acelasi baterist Ginger Baker, basistul Steve Winwood de la Traffic si Ric Grech de la Family. Dupa acest concert au fost intr-un turneu in Scandinavia si apoi in concertul din SUA, care a fost cu casa inchisa. Dar albumul pe care l-au scos nu a fost pre bine realizat, pe fata a doua erau doar 2 piese, grafica a lasat si ea de dorit si dupa 7 luni grupul s-a desfiintat, desi avea in el instrumentisti de prima mana.
Chitara lui Clapton din perioada Cream
Clapton a decis să treaca în fundal pentru un timp, cu un turneu de acompaniament pentru grupul american Delaney si Bonnie and Friends , care a fost actul de sprijin pentru credinţă din SUA tur Blind. A jucat, de asemenea, două date care se încadrează în calitate de membru al Ono Band din material plastic , inclusiv a performanţei la faimoasa Rock Toronto si Renasterea Roll în septembrie 1969, lansat ca album live Pace în Toronto 1969 . 
Folosind Bramlett ca grup de acompaniament si ajutor de la prieteni ca Leon Russell si Stephen Stills, Clapton a scos primul album solo, intitulat Eric Clapton, pe parcursul a doua scurte turnee. ^ melodii le-a scris impreuna cu Delaney Bramlett, cu Bonnie Bramlett a scris Let it Rain. De pe album apare un hit neasteptat - After Midnight, o melodie a lui JJ Cale, locul 18 in top.
Impreuna cu Bobby Whitlock( clape, voce), Carl Radle (bas) şi Jim Gordon (tobe), toti de la Delaney & Bonnie formeaza o trupa pentru a arata ca poate lucra si in echipa. Trupa a fost numita "Eric Clapton şi prieteni" la început, şi apoi denumirea s-a schimbat in "Derek si Dominos". Cu aceasta trupa a scos albumul "Layla si alte cantece de dragoste". Moartea lui Hendrix il afecteaza profund, la fel si cea alui Duane Allman in accidentul de motocicleta din 1971. Clapton se retrage in Anglia si va incepe sa lucreze in studio si isi incepe cariera solo.
Cariera solo s-a bazat pe parteneriate cu diversi instrumentisti, pe turnee, pe evenimente planetare - concerte pentru strangere de fonduri pentru diverse ajutorari. De asemenea Clapton a avut de luptat si cu dependenta de alcool si droguri. A mai fost nevoit s atreaca printr-o intamplare extrem de nefericita - moartea fiului sau de 5 ani, la New York, acesta cazand de pe balconul de la etajul 53 al hotelului , pe 20 martie 1991. Tristul eveniment i-a inspirat melodia Tears in Heaven.
Dintre distinctiile primite se pot enumera:
1983 - Silver Award pentru contributiile aduse la dezvoltarea muzicii britanice.
1993 - Tears in Heaven a castigat 3 premii Grammy
1994 - Premiul Imperiului Britanic pentru servicii in muzica
2000 - pentru a 3-a oara in Rock Roll Hall of Fame , de data asta pentru cariera solo. Anterior intrase aici cu Yard Birds si Cream.
2006 - Premiat Grammy Lifetime Achievement Award (în calitate de membru al Cream).