joi, 4 aprilie 2024

Muddy Waters


Mc Kinley Morganfield (4 aprilie 1913-30 aprilie 1983), cunoscut ca Muddy Waters, a fost un musician de blues American, considerat parinteleblues-ului modern din Chicago.  Ela fost inspiratia majora pentru blues-ul britanic alanilor ’60. A fost clasat al 17-lea in top-ul Rolling Stone Magazine al celor mai mari artisti ai tuturor timpurilor.
Bunica lui Della Grant l-a crescut dupa ce mama lui a murit la scurt timp de la nasterea lui. Tendinta lui de a se juca in noroi i-a adus porecla de “muddy” de la o varsta frageda. A schimbat porecla in Muddy Water si apoi in Muddy Waters. A inceput sa cante la harmonica mai intai, dar varsta de 17 ani il gaseste cantand la ghitara piese de blues ale unor artisti cunoscuti in sud Son House si Robert Johnson.
In 1940 Muddy se muta pentru prima oara la Chicago. Un an mai tarziu canta cu Silas Green si se reintoarce in Mississippi. In vara lui 1941 Alan Lomax merge in Stovail, Mississippi sa inregistreze mai multi artisti de country blues. Lomax merge acasa la Waters si il inregistreaza, pentru aceasta Muddy primind mai tarziu 20 de dolari. In iulie 1942 Lomax revine si mai face doua sesiuni de inregistrare lansate sub numele original de Down on Stovail’s Plantation si reinregistrate pe CD-ul “Muddy Waters. The Complete Plantation Recordings” 1993, remastered in 1997.
In 1943 Muddy se restabileste la Chicago cu speranta de a devein musician profesionist. Ziua lucre ca sofer pe un camion si intr-o fabrica, iar seara mergea sac ante. Big Bill Broonzy, care la acea vreme era un leader intre bluesmani, il ajuta punandu-l sac ante in deschidere la spectacolele lui. Unchiullui Muddy ii cumpara o chitara electrica si aceasta il va ajuta ca sunetul sau sa se ridice deasupra multimii zgomotoase. In 1946 a inregistrat cateva cantece pentru Mayo Williams la Columbia, dar acestea nu au fost lansate atunci. Mai tarziu in acelasi an a inceput sa inregistreze pentru Aristocrat Records, o noua marca a fratilor Leonard si Phil Chess.  In 1947 a cantat, el la chitara si Sunnyland Slim la pian piesele Tiganca si Micuta Ana Mae, piese abandonate si ele. In 1948 “I can’t be satisfied” si “I feel like going home” au devenit hituri si popularitatea lui in cluburi a crescut. Curand dupa aceea Aristocrat si-a schimbat numele in Chess Records si melodia semnata de Muddy “Rollin Stone” a devenit hit de top.
Initial fratii Chess nul -au lasat pe Muddy sa cante la chitara lui, oferindu-I un grup de acompaniament cu Ernest Big Crawford la bass si cu muzicieni speciali pentru sesiuni de inregistrari, ca Baby Face Leroy Foster si Johnny Jones. Trepta fratii Chess s-au potolit si astfel in septembrie 1953 a facut inregistrari cu cel mai aclamzt grup de muzicieni de blues din istorie: Little Walter Jacobs la harmonica, Jimmy Rogers la chitara, Elga Edmonds(alias Elgin Evans) la tobe si Otis Span la pian.  Grupul a inregistrat la inceputul anilor ’50 cateva blues-uri clasice si cu ajutorul basistului compositor Willie Dixon, incluzand Hoochie Coochie Man, I just want to make love to you si I’m ready. Acestea trei aufost piesele de rezistenta ale repertoriului. Impreuna acest grupa cucerit sceneledin marile orase, dar in timp s-a destramat, fiecare formandu-si propriul grup sau alegand o cariera solo.
Muddy se stabileste in Anglia in 1958si socheaza audienta cu sunetul chitarii sale electrice si cu ritmul de beat al cantecelor. Participa la Festivalul de Jazz de la Newport si inregistrarile de aici vor fi pe albumul At Newport 1960. Acest album a revolutionat o intreaga generatie de bluesmani. Muddy a fost buimacit cand a realizat ca etnicii lui ii intorc spatele, neplacandu-le ceea ce canta, in timp ce o generatie de albi il aclama si devenea idolul ei.  Pentru mai bine de 20 de ani inregistrarile lui vor fi puse in spate pe raft de catre Chess Records. Totusi in 1967 isi uneste eforturile cu cele ale lui Bo Diddley, Little Walter si  Howlin’ Wolf si inregistreaza Super Blues si The Super Super Blues Band o pereche de albume a Chess blues standards. In 1972 se intoarce in Anglia si inregistreaza Sesiunea London Muddy Waters cu Rory Gallagher,  Steve Winwood, Rick Grech si Mitch Mitchell, dar sunetul nu este in standardul sunetului sau. Este nemultumit, spunand ca “acesti baieti sunt foarte buni muzicieni, le pui notele in fata si canta, dar schimbandu-i sunetul lui, au schimbat omul si publicul nu e multumit”. “Blues-ul cantat de mine pare atat de simplu, dar toti spun ca e cel mai greu de cantat”.
Pe 15 martie 1973 sotia lui Geneva moare de cancer. Acest lucru il face sa renunte la fumat. Pe 25 noiembrie 1976 canta cu The Band in concertul de adioal acestora, moment inregistrat in filmul Ultimul vals. A cantat Mannish Boy cu Paul Butterfield la harmonica.  In 1977 Johnny Winter convinge marca sa Blue Sky sa semneze cu Muddy si acesta va fi inceputul unui parteneriat profitabil. LP-ul sau de revenire Hard Again a fost inregistrat in doar doua zile, intorcandu-se la vechiul sunetdin Chicago cu 25 de ani mai devreme. Albumul acopera o mare varietate de stiluri. Revenirea continua in 1979 cu Muddy “Mississippi” Waters Live. In 1981 este invitat sa cante la Chicago Fest. A fost insotit pe scena de Johnny Winter. Ultima aparitie in concert este in toamna lui 1982 cu Eric Clapton in Florida.
Pe 30 aprilie 1983 moare in somn, datorita insuficientei cardiace de care suferea, in casa lui din Westmont, Illinois. La inmormantarea din Alsip, Illinois, au venit foarte multi muzicieni si fani. La doi ani dupa moartea sa o strada din Chicagoa fost denumita Honorary Muddy Waters Drive. Suburbia Westmont unde a locuit, a denumit o parte din strada de aproape de casa lui, Honorary Muddy Waters Way.
A avut o mare influenta in muzica in blues, rock’n roll, rhythm’n blues, hard rock, folk, jazz si country. L-a ajutat pe Chuck Berry sa obtina primul contract de inregistrari. Turneul lui britanic din 1958 a marcat primul sunet de blues urban amplificat. Formatia The Rolling Stones si-a luat numele dupa primul lui hit Rollin’ Stone din 1950, cunoscut si ca Catfish Blues, caruia Jimmy Hendrix i-a facut un cover extraordinar. Jimmy Hendrix spunea ca primul chitarist pe care l-a auzit, copil fiind, a fost Muddy Waters, care il speria de moarte. Creamau inregistrat un cover – Rollin’ and Tumblin’ – pe albumullor din 1966, Fresh Cream, deoarece Eric Clapton era un mare fan al lui Muddy Waters.  Marele hit Zeppelin “Whole Lotta Love” are versurile bazate pe cele ale cantecului You Need Love , scris de Willie Dixon si cantat de Muddy Waters.  Hoochie Coochie Man a avut un cover facut de The Allman Brothers Band, iar I’m Ready un cover facut de Humble Pie. In 1993 Paul Rodgers lanseaza albumul “Muddy Water Blues. A Tribute to Muddy Waters.” A castigat 6 premii Grammy in 1971, 1972, 1975, 1977, 1978, 1979. Are 4 cantece in lista celor 500 de cantece cele mai bune din toate timpurile – Rollin’ Stone, Hoochie Coochie Man, Manish Boy si Got My Mojo Working. A castigat de  5 ori The Blues Foundation Awards in !994,1995, 2000, 2002 si 2006.