vineri, 15 septembrie 2023

Agatha Christie

Agatha Mary Clarissa, Lady Mallowan, DBE (născută Miller; 15 septembrie 1890 – 12 ianuarie 1976), cunoscută în general ca Agatha Christie, a fost o scriitoare engleză de romane, povestiri scurte și piese de teatru polițiste. A scris și romane de dragoste sub pseudonimul Mary Westmacott, dar acestea sunt mai puțin cunoscute, nebucurandu-se de acelasi succes la public. Operele sale, în principal cele ce au ca personaje principale pe Hercule Poirot sau Miss Jane Marple, au făcut ca Agatha Christie să fie numită „Regina Crimei”, ea fiind considerată ca unul dintre cei mai importanți și inovativi autori ai genului.
Agatha Christie a fost numită de către Guinness Book of World Records, printre alții, ca cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, împreună cu William Shakespeare.  UNESCO consideră că ea este actualmente autorul individual tradus în cele mai multe limbi (cel puțin 56), fiind depășită doar de operele colective ale corporației Walt Disney Productions Până în 2006, cărțile sale s-au vândut în două miliarde de exemplare, în întreaga lume. Agatha Christie a publicat 80 de romane și nuvele și 19 piese de teatru, traduse în peste 70 de limbi.
Agatha Christie s-a născut ca Agatha Mary Clarissa Miller la Torquay, comitatul Devon, în Marea Britanie. Părinții ei au fost Frederick Alvah Miller, un broker american bogat, și Clarissa Margaret Boehmer, fiica unui căpitan din armata britanică. Cu toate că era îndreptățită, Christie nu a cerut niciodată cetățenia americană. A avut o soră, Margaret Frary Miller (1879-1950), zisă Madge, cu 11 ani mai mare, și un frate Louis Montant Miller (1880-1929), zis Monty, Tatăl ei a murit când Agatha avea doar 11 ani. A primit educație acasă, sub îndrumarea mamei sale, aceasta încurajând-o să scrie de la o vârstă fragedă. De la vârsta de 16 ani a urmat școala Doamnei Dryden din Paris, unde a studiat cantoul și pianul.
Prima căsătorie a avut loc în 1914, cu colonelul Archibald Christie, un aviator din Royal Flying Corps. Împreună au avut o fiică,Rosalind Hicks, născută în 1919. În timpul Primului război mondial lucrează la un spital, apoi într-o farmacie, lucru ce îi va influența cariera: numeroase crime din cărțile sale se fac prin otrăvire. Căsătoria a fost nefericită, încheindu-se cu un divorț în 1928, la doi ani după ce Agatha a descoperit că soțul său o înșela. În această perioadă (1920) a publicat primul său roman, Misterioasa Afacere de la Styles.
În 1926 soțul ei îi spune că este îndrăgostit de altă femeie, Nancy Neele, și dorește să divorțeze. În urma unei certe dintre cei doi, Agatha dispare de acasă, nu înainte de a anunța poliția că se teme pentru viața sa. Dispariția a creat un interes sporit din partea presei, dar Agatha a fost găsită 11 zile mai târziu într-un hotel de cură la Harrogate, în Yorkshire, unde stătea sub numele de 'Teresa Neele', din Cape Town. Agatha Christie nu a dezvăluit niciodată circumstanțele dispariției sale, aceasta fiind considerată ca având loc fie datorită unei depresii nervoase, fie datorită dorinței de revanșă față de soțul său prin umilirea publică a acestuia.
În 1930, Agatha se căsătorește cu arheologul Max Mallowan, cu 14 ani mai tânăr. Căsătoria a fost una fericită în primii ani și a rezistat, în ciuda numeroaselor aventuri ale soțului din ultimii ani ai vieții Agathei.
Agatha Christie a călătorit mult împreună cu soțul ei, numeroase destinații din Orientul Mijlociu servindu-i drept decor în unele romane. Crima din Orient Express, unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale, a fost scrisă la Hotelul Pera Palace din Istambul, camera sa fiind apoi păstrată ca un memorial dedicat scriitoarei. De asemenea, acțiunea din Moarte pe Nil este situată în Egipt, iar acțiunea din Crima din Mesopotamia este situată în Iraq. Acțiunea din alte romane se desfășoară în Devon, regiunea natală a autoarei, unde soții Mallowan cumpără în 1938 o reședință de vară, Greenway Estate. Actualmente aceasta este un muzeu dedicat autoarei. Aventurile din cel puțin două dintre operele sale se desfășoară în jurul reședinței Abney Hall din Cheshire, deținută de cumnatul său, James Watts. Această reședință bogată din mediul rural cu toată activitatea socială, servitorii și pompa aferentă a fost o sursă de inspirație pentru descrierea altor reședințe fictive ce au servit drept decor în operele sale.
Agatha Christie a murit la 12 ianuarie 1976, la vârsta de 85 ani, din cauze naturale, la reședința Winterbrook de lângăWallingford, în Oxfordshire. Este înmormântată în cimitirul bisericii St. Marydin Cholsey. Fiica sa, Rosalind Hicks, a continuat să se ocupe de popularizarea operei și de consolidarea reputației mamei sale. Rosalind a decedat la 28 octombrie 2004, tot la vârsta de 85 de ani și tot din cauze naturale. Nepotul Agathei Christie, Mathew Prichard, a moștenit drepturile de autor ale unor opere ale bunicii sale și este în continuare asociat la compania ce se ocupă de gestionarea operei, Agatha Christie Limited.
Primul roman al Agathei Christie, Misterioasa Afacere de la Styles, a fost publicat în 1920 și introduce personajul detectivului Hercule Poirot, ce avea să apară în încă 33 de alte romane și 54 de povestiri scurte ale autoarei
Cel de al doilea personaj foarte cunoscut, Miss Marple, a fost introdus în romanul Crimă la vicariat din 1930. Personajul este bazat pe bunica autoarei și amicele acesteia.
Asemenea relației dintre Arthur Conan Doyle și personajul său Sherlock Holmes, Christie a devenit din ce în ce mai plictisită de personajul Poirot. Spre sfârșitul anilor 1930, Christie scrie în jurnalul personal că îl consideră insuportabil pe Poirot, acesta fiind descris ca un maniac egocentric. Spre deosebire de Doyle, Christie a rezistat tentației de a-l ucide pe acesta atât timp cât personajul era încă popular. În timpul celui de al doilea război mondial Christie scrie romanul Cortina, ultimul caz al lui Poirot, care este publicat la sfârșitul carierei autoarei, în care descrie sfârșitul personajului. Datorită popularității personajului, acesta este singurul personaj fictiv ce a avut un obituar în celebrul ziarThe New York Times, în urma publicării acestui roman.
Spre deosebire de Poirot, Christie era mulțumită de personajul Miss Marple. Cu toate acestea, operele care îl au ca personaj principal pe detectivul belgian sunt de două ori mai numeroase decât cele cu Miss Marple. Acest lucru se datorează faptului că personajul Marple este introdus relativ târziu și până în anii 1940 este prezentat doar într-un roman. Christie nu a scris nici o operă în care cele două personaje se întâlnesc, autoarea declarând că acestea nu s-ar fi putut înțelege reciproc în nici un caz. În urma succesului ultimului roman despre Poirot, Christie și-a dat acordul pentru publicarea romanului Sleeping Murder, ultima enigmă a lui Miss Marple. Miss Marple insa nu este omorâtă la sfârșitul cărții, ea întorcându-se la viața normală din satul ei, St. Mary Mead.
Romane
Anul
publicării
Titlul în engleză
Titlul în română
Detectivi
The Mysterious Affair at Styles
The Secret Adversary
The Murder on the Links
The Man in the Brown Suit
Anne Beddingfeld
Colonel Race
The Secret of Chimneys
The Murder of Roger Ackroyd
The Big Four
The Mystery of the Blue Train
The Seven Dials Mystery
Bill Eversleigh
Superintendent Battle
The Murder at the Vicarage
The Sittaford Mystery
Inspector Narracott
Peril at End House
Lord Edgware Dies
sau Thirteen at Dinner
Lordul Edgware moare
sau 13 la cina
Murder on the Orient Express
1934
Why Didn't They Ask Evans?
sau The Boomerang Clue
Bobby Jones
Frankie Derwent
Three Act Tragedy
sau Murder in Three Acts
1935
Death in the Clouds
sau Death in the Air
The A.B.C. Murders
sau The Alphabet Murders
1936
Murder in Mesopotamia
1936
Cards on the Table
Dumb Witness
also Poirot Loses a Client
1937
Death on the Nile
Appointment with Death
1938
Hercule Poirot's Christmas
sau Murder for Christmas
sau A Holiday for Murder
Murder is Easy
sau Easy to Kill
1939
And Then There Were None
sau Ten Little Indians
sau Ten Little Niggers
Sad Cypress
Chiparosul trist
1940
One, Two, Buckle My Shoe
sau An Overdose of Death
sau The Patriotic Murders
Evil Under the Sun
1941
N or M?
1942
The Body in the Library
Five Little Pigs
sau Murder in Retrospect
1942
The Moving Finger
sau The Case of the Moving Finger
Towards Zero
Superintendent Battle
Inspector James Leach
1944
Death Comes as the End
Sparkling Cyanide
sau Remembered Death
Cianura scânteietoare
1946
The Hollow
sau Murder After Hours
Conacul dintre dealuri
1948
Taken at the Flood
sau There is a Tide...
Duși de val
1949
Crooked House
Crima din căsuța strâmbă
Charles Hayward
1950
A Murder is Announced
1951
They Came to Baghdad
Locul întâlnirii:Bagdad
Victoria Jones
1952
Mrs McGinty's Dead
sau Blood Will Tell
1952
They Do It with Mirrors
sau Murder with Mirrors
Împușcături la Stonygates
1953
After the Funeral
sau Funerals are Fatal
sau Murder at the Gallop
1953
A Pocket Full of Rye
Un buzunar plin cu secară
1954
Destination Unknown
sau So Many Steps to Death
Misiune imposibilă
1955
Hickory Dickory Dock
sau Hickory Dickory Death
?
1956
Dead Man's Folly
Misterul crimelor înlănțuite
1957
4.50 from Paddington
sau What Mrs. McGillicuddy Saw!
sau Murder She Said
Trenul de Paddington
1958
Ordeal by Innocence
Cele două adevăruri
1959
Cat Among the Pigeons
Pisica printre porumbei
1961
The Pale Horse
Calul bălan
Inspector Lejeune
Ariadne Oliver
1962
The Mirror Crack'd from Side to Side
sau The Mirror Crack'd
Oglinda spartă
1963
The Clocks
Ceasurile
1964
A Caribbean Mystery
Misterul din Caraibe
1965
At Bertram's Hotel
Hotel Bertram
1966
Third Girl
A treia fată / Falsa identitate
1967
Endless Night
Infernul crimelor tăinuite
1968
By the Pricking of My Thumbs
Când ma furnica degetele
1969
Hallowe'en Party
Petrecerea de Halloween
1970
Passenger to Frankfurt
Pasager spre Frankfurt
1971
Nemesis
Nemesis
1972
Elephants Can Remember
Elefanții nu uită niciodată
1973
Postern of Fate
finalul Tommy și Tuppence - ultimul roman scris de Christie
Secretul casei dintre lauri
1975
Curtain
ultima parte a lui Poirot, scrisă cu patru decenii în urmă
1976
Sleeping Murder
ultima parte a lui Miss Marple, scrisă cu patru decenii în urmă
Misterul crimei fără cadavru
Colecții de povestiri scurte
1924 Poirot Investigates (povestiri scurte: 11 în Marea Britanie, 14 în Statele Unite ale Americii)
1929 Partners in Crime (15 povestiri scurte; avându-i ca protagoniști pe Tommy și Tuppence)
1930 The Mysterious Mr. Quin (12 povestiri scurte; avându-l ca protagonist pe Mr. Harley Quin)
1932 The Thirteen Problems (13 povestiri scurte; având-o ca protagonistă pe Miss Marple, cunoscută și sub numele de The Tuesday Club Murders în Statele Unite ale Americii)
1933 The Hound of Death (12 povestiri scurte - doar în Marea Britanie)
1934 The Listerdale Mystery (12 povestiri scurte - doar în Marea Britanie)
1934 Parker Pyne Investigates (12 povestiri scurte, personajele principale fiind Parker Pyne și Ariadne Oliver,cunoscută și sub numele de Mr. Parker Pyne, Detective în Statele Unite ale Americii
1937 Murder in the Mews (4 povești de lungimea unor nuvele; avându-l ca personaj principal pe Hercule Poirot,cunoscută și sub numele de Dead Man's Mirror în Statele Unite ale Americii)
1939 The Regatta Mystery and Other Stories (9 povestiri scurte - doar în Statele Unite ale Americii)
1947 The Labours of Hercules (12 povestiri scurte; avându-l ca personaj principal pe Hercule Poirot)
1948 The Witness for the Prosecution and Other Stories (11 povestiri scurte - doar în Statele Unite ale Americii)
1950 Three Blind Mice and Other Stories (9 povestiri scurte - doar în Statele Unite ale Americii)
1951 The Under Dog and Other Stories (9 povestiri scurte - doar în Statele Unite ale Americii)
1960 The Adventure of the Christmas Pudding (6 povestiri scurte - doar Marea Britanie)
1961 Double Sin and Other Stories (8 povestiri scurte - doar în Statele Unite ale Americii)
1971 The Golden Ball and Other Stories (15 povestiri scurte - doar în Statele Unite ale Americii)
1974 Poirot's Early Cases (8 povestiri scurte, cunoscute și sub numele de Hercule Poirot's Early Cases în Statele Unite ale Americii)
1979 Miss Marple's Final Cases and Two Other Stories (8 povestiri scurte - doar în Marea Britanie)
1991 Problem at Pollensa Bay and Other Stories (8 povestiri scurte- doar în Marea Britanie)
1997 The Harlequin Tea Set (9 povestiri scurte - doar Statele Unite ale Americii)
1997 While the Light Lasts and Other Stories (9 povestiri scurte- doar în Marea Britanie)

Romane scrise sub pseudonimul Mary Westmacott1930 Giant's Bread
1934 Unfinished Portrait
1944 Absent in the Spring
1948 The Rose and the Yew Tree
1952 A Daughter's a Daughter
1956 The Burden

Piese de teatru
1930 Black Coffee
1943 And Then There Were None
1945 Appointment with Death
1946 Murder on the Nile/Hidden Horizon
1951 The Hollow
1952 The Mousetrap
1953 Witness for the Prosecution
1954 Spider's Web
1956 A Daughter's a Daughter (Scrisă la sfârșitul anilor 1930, revizuită o singură dată și nepublicată dar transformată în anul 1952 în romanul lui Mary Westmacott)
1958 Verdict
1958 The Unexpected Guest
1960 Go Back for Murder
1962 Rule of Three (Compusă din Afternoon at the Seaside, The Rats și The Patient)
1972 Fiddler's Three (Scrisă original ca Fiddler's Five și nepublicată)
1973 Akhnaton (Scrisă în 1937)
2003 Chimneys (Scrisă în 1931, dar nerevizuită de 72 de ani și nepublicată)

Teatru radiofonic
1937 The Yellow Iris (Bazată pe o scurtă poveste cu același nume)
1947 Three Blind Mice (Piesa lui Christie, The Mousetrap, a fost bazată pe această piesă radio)
1948 Butter In a Lordly Dish
1954 Personal Call

Teatru de televiziune
1937 Wasp's Nest (Bazată pe o scurtă poveste cu același nume)

Non-ficțiune
1946 Come, Tell Me How You Live
1977 Agatha Christie: An Autobiography

Alte opere publicate
1925 The Road of Dreams (Poezii)
1965 Star Over Bethlehem and other stories (Povești și poezii creștine)
1973 Poems

Opere realizate în colaborare
1930 Behind The Screen. Un serial radio scris împreună cu Hugh Walpole, Dorothy L. Sayers, Anthony Berkeley, E. C. Bentley și Ronald Knox de la Detection Club. Carte publicată în 1983 în The Scoop and Behind The Screen.
1931 The Scoop. Un serial radio scris împreună cu Dorothy L. Sayers, E. C. Bentley, Anthony Berkeley, Freeman Wills Crofts și Clemence Dane de la Detection Club. Carte publicată în 1983 în The Scoop and Behind The Screen.
1931 The Floating Admiral. O carte scrisă împreună cu G. K. Chesterton, Dorothy L. Sayers și alți membri de la Detection Club.
1956 Towards Zero (O piesă dramatică de teatru a romanului din 1944 scris cu Gerard Verner)